Υπάρχει σχέση μεταξύ αχρωματοψίας και δυσλεξίας ;

Η αχρωματοψία είναι η αδυναμία αντίληψης των χρωμάτων. Δεν αποτελεί κάποια μορφή τύφλωσης αλλά όταν κάποιος έχει αχρωματοψία, έχει δυσκολία να ξεχωρίσει κάποια συγκεκριμένα χρώματα, όπως το κόκκινο και πράσινο ή το μπλε και κίτρινο.

Η αχρωματοψία επηρεάζει μέχρι και το 10 % του πληθυσμού , κυρίως τους άνδρες . Παραμένει δια βίου , αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις οι άνθρωποι μπορούν να δουν τα φωτεινότερα χρώματα, ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να διακρίνουν τα πιο αχνά χρώματα.

getty_rm_photo_of_ishihara_chart

Η δυσλεξία είναι μια κατάσταση όπου ο εγκέφαλος δυσκολεύεται στη διαχείριση γραπτών πληροφοριών . Ένας απλός ορισμός της δυσλεξίας είναι ότι τα άτομα αυτά  δυσκολεύονται να μάθουν μέσω της γραπτής ή προφορικής γλώσσας, χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος (τραύμα, πνευματική καθυστέρηση κτλ.). Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να ανήκουν και ευφυή ή και ταλαντούχα άτομα.

dyskolies

Η αχρωματοψία δεν θα μπορούσε να επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να διαβάσει μια κανονική μαύρη εκτύπωση . Πιθανότατα υπάρχουν παιδιά ή ενήλικες με αχρωματοψία που , αν τους ζητηθεί να διαβάσουν  μια σελίδα με ροζ ή πράσινα γράμματα, θα μπορούσαν να έχουν πρόβλημα . Το κύριο πρόβλημα όμως είναι η αχρωματοψία και η μη κανονική  λειτουργία του ματιού  σε αυτήν την περίπτωση,  και όχι η δυσλεξία. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού των ατόμων με αχρωματοψία υπάρχει περίπτωση οι δύο καταστάσεις να συνυπάρχουν όχι όμως και να σχετίζονται .

Κάντε το τεστ αχρωματοψίας εδώ .

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed