Πρέπει το παιδί μου να φοράει γυαλιά ηλίου;

Είναι μια καλή ιδέα, διότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη και άλλων οφθαλμολογικών προβλημάτων (πτερύγια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.α) αργότερα στη ζωή.
Τα μάτια των παιδιών είναι πιο ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία και στο λεγόμενο «μπλε φως» (HEV high energy light) από τα μάτια ενός ενήλικα , επειδή ο φακός στο εσωτερικό των ματιών ενός παιδιού είναι λιγότερο ικανός στο φιλτράρισμα αυτών των υψηλής ενέργειας ακτίνων.

bambino con gli occhiali, occhiali da sole 158571
Επίσης, πρέπει να γνωρίζετε ότι η έκθεση του παιδιού σας στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει σε μεγάλο υψόμετρο, στις τροπικές περιοχές και σε χώρους με αντανακλαστικές επιφάνειες (όπως σε ένα χιονοδρομικό, στο νερό ή σε μια αμμώδη παραλία).Η προστασία από τον ήλιο είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά σε αυτές τις καταστάσεις.
Δεν κάνουν όμως όλα τα γυαλιά την ίδια δουλειά. Αγοράζοντας γυαλιά ηλίου χαμηλής ποιότητας για το παιδί σας είναι πολύ χειρότερο από το να μη φοράει καθόλου . Αυτό συμβαίνει γιατί τα γυαλιά ηλίου κακής ποιότητας μπορεί να προκαλέσουν διαστολή της κόρης και ως εκ τούτου να επιτρέψουν την είσοδο σε περισσότερες ακτίνες UVA και UVB και να μην προσφέρουν την απαραίτητη προστασία.
Κατά την επιλογή των γυαλιών ηλίου,να επιλέξετε ένα ζευγάρι που διαθέτει πιστοποίηση ότι μπλοκάρει έως 100% τις ακτίνες UVA και UVB .
Πόσο ανοιχτόχρωμοι ή σκούροι πρέπει να είναι οι φακοί είναι θέμα προσωπικής προτίμησης,γιατί η προστασία προέρχεται από μια χημική ουσία που εφαρμόζεται πάνω στους φακούς,όχι από το χρώμα τους.Οι ανοιχτόχρωμοι έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: τα παιδιά θα τα συνηθίσουν και θα τα φορούν πιο εύκολα παίζοντας και κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στο αυτοκίνητο (θέλουμε να τα φοράει και στην σκιά).
Επίσης, θυμηθείτε να αντικαταστήσετε τα γυαλιά ηλίου όταν οι φακοί έχουν γδαρθεί και να επιλέξετε φακούς από ειδικό άθραυστο υλικό (polycarbonate),οι οποίοι παρέχουν επιπλέον αντοχή στην κρούση ώστε να αποφευχθεί κίνδυνος τραυματισμού, αν το παιδί σας θα φορέσει τα γυαλιά παίζοντας αθλήματα .
Σημαντικό είναι τα γυαλιά να στέκονται σταθερά στο πρόσωπο του παιδιού είτε με ένα λάστιχο πίσω από το κεφάλι είτε με λουράκι που δένει γύρω από το κεφάλι του παιδιού.
Η πρώτη επαφή με το αντικείμενο είναι καθοριστική για τη σχέση που θα έχει μαζί του το παιδί σας . Μια σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξετε όταν το παιδί είναι ηλικίας κάτω των τριών ετών αφορά την κατασκευή του σκελετού των γυαλιών σε σχέση με την ανατομία του –ασχημάτιστου ακόμη- προσώπου του. Τα γυαλιά δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά και να μην ακουμπούν τις βλεφαρίδες ή τα μάτια του και γενικώς να μην πιέζουν το κεφάλι του γιατί θα τα συνδυάσει με ενόχληση και δεν θα τα φοράει ευχάριστα. Επίσης η πλατιά ασχημάτιστη βάση της μύτης συχνά δεν προσφέρει επαρκές στήριγμα στον σκελετό των γυαλιών. Η χρήση ειδικής «σέλλας» από σιλικόνη μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη και ασφαλέστερη εφαρμογή των γυαλιών.

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed