Άρθρο στην εφημερίδα Εδεσσαϊκή (4/4/2015) με τίτλο ‘Μύθοι και αλήθειες για τα μάτια και την όραση.”

Υπάρχουν πολλές πεποιθήσεις οι οποίες είναι κοινές αλλά αυτό δεν τις καθιστά αυτόματα και αληθινές. Πολλά πράγματα θα έχετε ακούσει για την όρασή σας τα οποία έχουν αποδειχθεί λανθασμένα.

Αν φοράτε γυαλιά  τα μάτια σας θα εξαρτώνται από αυτά.

Τα γυαλιά διορθώνουν τη θολή όραση. Μπορεί να θέλετε να φοράτε  τα γυαλιά σας πιο συχνά  ώστε να μπορείτε να βλέπετε  καθαρά, αλλά τα γυαλιά σας δεν αλλάζουν τα μάτια σας, έτσι ώστε να γίνουν εξαρτώμενα από τα γυαλιά σας. Μπορείτε απλά να συνηθίσετε να βλέπετε τα πράγματα πιο καθαρά! Ομοίως, φορώντας γυαλιά με λάθος συνταγή δεν θα καταστρέψουν τα μάτια σας. Απλά δεν θα δείτε τόσο καθαρά όσο θα κάνατε με τη σωστή συνταγή και το πολύ να κουράζονται πιο πολύ τα μάτια σας.

Αν τρώτε πολλά καρότα θα βελτιώσετε την όραση σας.
Η ιδέα ότι η κατανάλωση των καρότων βελτιώνει την όραση ακούγεται σαν να προέρχεται από το λόγια της μητέρας μας για να μας πείσει να τρώμε τα λαχανικά μας . Αλλά η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης των καρότων και της διατήρησης της καλής όρασης .
Το μόνο μαγικό που περιέχουν τα καρότα είναι η βιταμίνη Α και αυτή είναι που παίζει ρόλο στην υγεία των ματιών . Η βιταμίνη Α σε κανονικές ,συνιστώμενες ποσότητες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης .
Προτού τρέξετε στο σουπερμάρκετ για να αγοράσετε καρότα, να έχετε κατά νου ότι όσα καρότα και να φάτε σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η όρασή σας είναι απίθανο να βοηθήσουν στην αναζήτησή σας για καλύτερη όραση.

Αν βλέπετε τηλεόραση από πολύ κοντά θα κάνετε κακό στα μάτια σας.TV

Δυστυχώς για τις μαμάδες δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αν βλέπουμε τηλεόραση ακριβώς μπροστά από την οθόνη θα κάνουμε ζημιά στα μάτια. Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ)  λέει ότι τα παιδιά μπορούν να εστιάσουν από κοντά χωρίς καταπόνηση των ματιών πολύ καλύτερα από ότι οι ενήλικες και  έτσι συνηθίζουν είτε να βλέπουν από κοντά είτε να διαβάζουν από πολύ κοντά.

Ωστόσο, αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι ένα σημάδι κάποιου διαθλαστικού σφάλματος.

Η όρασή σας θα επιδεινωθεί αν διαβάζετε στο σκοτάδι.

Διαβάζοντας στο αμυδρό φως μπορεί να είναι πιο δύσκολο, αλλά αυτό δεν βλάπτει τα μάτια σας. Να θυμάστε ότι για αιώνες οι άνθρωποι διάβαζαν και εργάζονταν υπό  το φως των κεριών ή κάποιας λάμπας λαδιού  που πρόσφερε πολύ λιγότερο φως από ό, τι ο  ηλεκτρικός φωτισμός. Απλά  ένα καλό φως θα αποτρέψει την κούραση των ματιών και θα διευκολύνει την ανάγνωση.

Οι μαθησιακές δυσκολίες  προκαλούνται από προβλήματα στα μάτια.

Οι δυσκολίες στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και άλλα προβλήματα μάθησης στα παιδιά συχνά αναφέρονται ως μαθησιακές δυσκολίες. Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τα προβλήματα όρασης μπορούν να προκαλέσουν  μαθησιακές δυσκολίες ή ότι οι ασκήσεις για τα μάτια θεραπεύουν  μαθησιακά προβλήματα.

Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες συχνά χρειάζονται βοήθεια από τους δασκάλους και τα άτομα με ειδική εκπαίδευση. Πριν από την έναρξη μιας τέτοιας  θεραπείας, είναι σημαντικό για το παιδί να έχει μια πλήρη εξέταση των ματιών έτσι ώστε να γίνει ότι είναι δυνατό για να βλέπει όσο δυνατόν καλύτερα.

Εάν οι γονείς έχουν κακή όραση ή κάποια πάθηση, τα παιδιά τους θα κληρονομήσουν αυτό το χαρακτηριστικό.

Δυστυχώς, αυτό είναι μερικές φορές αλήθεια. Εάν χρειάζεστε γυαλιά για καλή όραση ή έχετε  μια πάθηση των ματιών (όπως το γλαύκωμα), τα παιδιά σας θα μπορούσαν να κληρονομήσουν το ίδιο χαρακτηριστικό.

Οι άνθρωποι με χαμηλή όραση  θα πρέπει να αποφεύγουν την ανάγνωση .

Λέγεται  ότι τα άτομα με χαμηλή όραση ή άτομα που φορούν γυαλιά θα «φθείρουν» τα μάτια τους νωρίτερα αν διαβάζουν ψιλά γράμματα ή εάν κάνουν κάποια λεπτεπίλεπτη εργασία.

Το μάτι μοιάζει με μια φωτογραφική μηχανή η οποία δεν θα εξαντληθεί νωρίτερα μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείται για να φωτογραφίσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι ηλικιωμένοι που παρουσιάζουν μια δεύτερη όραση μπορεί να αναπτύσσουν  καταρράκτη.

Μεγαλύτερα άτομα που φορούν γυαλιά ανάγνωσης μερικές φορές βρίσκονται σε θέση να διαβάζουν χωρίς  τα γυαλιά τους και σκέφτονται ότι η όρασή τους βελτιώνεται.

Η αλήθεια είναι ότι αναπτύσσουν μυωπία η οποία είναι συνήθως ένα σημάδι της πρώιμης ανάπτυξης καταρράκτη.

cat6-300x183

Ένας καταρράκτης πρέπει να είναι «ώριμος» πριν από την αφαίρεσή του.

Παλαιότερα θεωρούσαν ότι είναι ασφαλέστερο να αφαιρεθεί  ένας καταρράκτης όταν ήταν “ώριμος”. Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές του σήμερα, ο καταρράκτης μπορεί να αφαιρεθεί κάθε φορά που αρχίζει να παρεμβαίνει στον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Εάν δεν μπορείτε να δείτε αρκετά καλά για να κάνετε τα πράγματα που σας αρέσει  ή  χρειάζεται να κάνετε, θα πρέπει να σκεφτείτε ότι πρέπει να προχωρήσετε  στη  χειρουργική επέμβαση του καταρράκτη. Η χειρουργική επέμβαση είναι ο μόνος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα καταρράκτη.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed