Άρθρο στην εφημερίδα Εδεσσαϊκή (21/2/2015) για το “Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών”.

Οπτικό σύνδρομο υπολογιστών.

2

Η χρησιμοποίηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η παραμονή μπροστά από μία οθόνη για ώρες έχουν γίνει μέρος της σύγχρονης καθημερινότητας και έτσι αναπόφευκτα , προκαλούνται φαινόμενα κόπωσης στα μάτια. Το σύνδρομο που προκαλείται από τη χρήση του υπολογιστή είναι το «οπτικό σύνδρομο υπολογιστών» . Ο όρος αυτός καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ενοχλήσεων που προέρχονται από την καταπόνηση των ματιών που βιώνουν οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών . Έρευνες δείχνουν ότι περίπου 50% έως 90% των ανθρώπων που εργάζονται μπροστά από μια οθόνη υπολογιστή παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα κόπωσης στα μάτια.
Δυστυχώς οι ενήλικες δεν είναι οι μόνοι ευάλωτοι στο οπτικό σύνδρομο υπολογιστών. Τα παιδιά που κοιτάζουν σε φορητές συσκευές βιντεοπαιχνιδιών ή τάμπλετ ή που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές όλη την ημέρα στο σχολείο και στο σπίτι , επίσης μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα στην όραση που σχετίζονται με τη χρήση υπολογιστή , ειδικά αν ο φωτισμός και η θέση του υπολογιστή δεν είναι τα κατάλληλοι.
Το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι παρόμοιο με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και άλλες κακώσεις που οφείλονται σε μια επαναλαμβανόμενη κίνηση στην εργασία . Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών μπορεί να χειροτερεύει όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της δραστηριότητας μπροστά στην οθόνη .
Η εργασία μπροστά σε έναν υπολογιστή απαιτεί τη συνεχή εστίαση εικόνων από τα μάτια , τη συνεχή κίνηση και την συνεχή εναρμόνιση με αυτό που βλέπετε . Μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξετε στα χαρτιά που έχετε στο γραφείο και στη συνέχεια πάλι στο πληκτρολόγιο και τα μάτια πρέπει να προσαρμόσουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σαφής εικόνα για τον εγκέφαλο να ερμηνεύσει .
Όλες αυτές οι λειτουργίες απαιτούν πολλή προσπάθεια από τους μύες των ματιών . Η εργασία μπροστά σε έναν υπολογιστή είναι πιο δύσκολη για τα μάτια σας από την ανάγνωση ενός βιβλίου, διότι μια οθόνη του υπολογιστή , προσθέτει επίσης, τα στοιχεία της αντίθεσης της οθόνης και του έντονου φωτός . Προβλήματα στα μάτια από τους υπολογιστές είναι πιο πιθανό να συμβούν εάν έχετε ήδη ένα πρόβλημα στα μάτια – όπως μυωπία,υπερμετρωπία ή αστιγματισμό – ή αν χρειάζεστε γυαλιά, αλλά δεν τα φοράτε ή φοράτε τη λάθος συνταγή για τη χρήση του υπολογιστή .
Η εργασία μπροστά σε έναν υπολογιστή γίνεται ακόμα πιο δύσκολη καθώς περνάνε τα χρόνια . Αυτό συμβαίνει γιατί ο φακός του ματιού σας γίνεται λιγότερο ευέλικτος και λιγότερο ικανός να προσαρμόζει . Η δυνατότητα να επικεντρωθεί σε κοντινά και μακρινά αντικείμενα (προσαρμογή) αρχίζει να μειώνεται σημαντικά μετά από περίπου την ηλικία των 40 ετών, μια κατάσταση που ονομάζεται πρεσβυωπία .Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών προκαλεί οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη βλάβη στα μάτια. Ωστόσο, η τακτική χρήση του υπολογιστή μπορεί να είναι πηγή σημαντικής καταπόνησης και δυσφορίας των ματιών.
Εάν πάσχετε από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών, μπορεί να αντιμετωπίσετε μερικά ή όλα από αυτά τα συμπτώματα :
Θολή όραση, διπλή όραση, ξηρά και κόκκινα μάτια, ερεθισμός των οφθαλμών, πονοκέφαλοι και πόνο στην πλάτη.Εάν αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν , μπορούν να έχουν μια πραγματική επίδραση στην απόδοση στην εργασία σας .
Πως αντιμετωπίζεται το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών;
Κάνοντας μερικές απλές αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας σας μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη και την βελτίωση των συμπτωμάτων:
Μειώστε το έντονο φως . Αλλάξτε τον φωτισμό γύρω σας για μείωση της αντανάκλασης στην οθόνη του υπολογιστή . Αν από ένα κοντινό παράθυρο εισέρχεται φως στην οθόνη σας, μετακινήστε την οθόνη και κλείστε τις κουρτίνες μέχρι να εξαφανιστεί το έντονο φως . Ζητήστε από τον εργοδότη σας να εγκαταστήσετε έναν ροοστάτη για τα εναέρια φώτα ή αγοράστε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό που διανέμει ομοιόμορφα το φως πάνω από το γραφείο σας . Βάζοντας ένα κατάλληλο φίλτρο πάνω στην οθόνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία των ματιών σας .
Αναδιάταξη του γραφείου σας . Οι ερευνητές θεωρούν ότι η βέλτιστη θέση για την οθόνη του υπολογιστή σας είναι ελαφρώς κάτω από το επίπεδο των ματιών , περίπου 50 έως 70 εκατοστά μακριά από το πρόσωπο . Σε αυτή τη θέση , δεν θα πρέπει να τεντώσετε το λαιμό σας ή να κουραστείτε για να δείτε τι υπάρχει στην οθόνη .
Κάντε ένα διάλειμμα στα μάτια σας. Κοιτάξτε μακριά από την οθόνη κάθε 20 λεπτά περίπου είτε κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο ή «σαρώστε» το δωμάτιο για περίπου 20 δευτερόλεπτα για να ξεκουράσετε τα μάτια σας . Ανοιγοκλείστε συχνά για να κρατήσετε τα μάτια σας υγρά . Αν τα μάτια παραμένουν υπερβολικά ξηρά , δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιπαντικά κολλύρια(τεχνητά δάκρυα) .
Αλλάξτε τις ρυθμίσεις του υπολογιστή σας .Ρυθμίστε τη φωτεινότητα , την αντίθεση και το μέγεθος της γραμματοσειράς , μέχρι να βρείτε τις καλύτερες ρυθμίσεις για την όραση σας .
Επισκεφθείτε τον οφθαλμίατρό σας τακτικά για εξετάσεις για να εξασφαλίσετε την σωστή διόρθωση για εσάς . Ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει την κάθε καταπόνηση των ματιών ή άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζετε στην εργασία . Μπορεί να χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να διορθώσετε τα προβλήματα στα μάτια από τον υπολογιστή σας . Ο οφθαλμίατρος θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν χρειάζεται να φορέσετε απλά τα γυαλιά σας ή αν χρειάζεστε κάτι άλλο (ειδικά γυαλιά του υπολογιστή ή φίλτρο οθόνης) .
Επίσης, τα μάτια των παιδιών σας πρέπει να ελέγχονται συχνά . Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούν βρίσκονται στο σωστό ύψος και σε περιβάλλον με ιδανικό φωτισμό .

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed