Πρόοδος στη διόρθωση της πρεσβυωπίας.

Η πρεσβυωπία είναι ένα γεγονός της ζωής μας . Κοντά στην ηλικία των 45, αρχίζουμε να βιώνουμε τα φυσιολογικά και συνάμα απογοητευτικά αποτελέσματα της θολής όρασης για κοντά. Το διάβασμα της εφημερίδας , η παραγγελία από ένα μενού ή ακόμη και τα ψώνια γίνονται ένας αγώνας . Αυτή η φυσική απώλεια της κοντινής όρασης επηρεάζει σχεδόν όλους μας ακόμα και αυτούς που δεν χρειάζονται διόρθωση της όρασης όταν ήταν νεότεροι, οι οποίοι τελικά θα υποκύψουν στην πρεσβυωπία .
Τι προκαλεί την πρεσβυωπία ;
Με την πάροδο του χρόνου , ο φυσικός φακός στο μάτι μας, ο οποίος είναι συνήθως ελαστικός και ευέλικτος , αρχίζει να σκληραίνει . Αυτό καθιστά δύσκολο για το φακό να αλλάξει αυτόματα το σχήμα του και να εστιάσει τα κοντινά αντικείμενα . Ως αποτέλεσμα , η όραση για κοντά είναι θολή . Για να αντισταθμιστεί αυτή η μείωση της προσαρμογής , μετακινούμε την εφημερίδα , το κινητό ή το μενού πιο μακριά , σε μια προσπάθεια να εστιάσουμε τα αντικείμενα .
Η διόρθωση της πρεσβυωπίας αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα της διαθλαστικής χειρουργικής. Επεμβάσεις στον διαυγή φακό του ματιού και αντικατάστασή του με πολυεστιακούς ενδοφακούς, σκληρικές προσεγγίσεις και επεμβάσεις με Excimer ή Femtosecond Laser στον κερατοειδή, αποτελούν μόνο μερικές από τις θεραπευτικές, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτάσεις.
Μια νέα πρόταση αποτελεί η ένθεση, σε ειδική θήκη που παρασκευάζουμε με το femtosecond laser μέσα στο στρώμα του κερατοειδή, ενός ειδικού φακού (inlay). Το ένθεμα αυτό, το τοποθετούμε μέσα στον κερατοειδικό ιστό και συνεπώς όχι μέσα στο μάτι. Η επέμβαση πραγματοποιείται στο ένα μάτι και η όραση που επιτυγχάνεται είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική. Το μεγάλο προσόν αυτής της πρότασης είναι η δυνατότητα που μας δίνει, εφ’ όσον το οπτικό αποτέλεσμα δεν ικανοποιήσει απόλυτα τον ασθενή, να αφαιρέσουμε, το ένθεμα. Αυτό συνεπάγεται πλήρη επιστροφή στην προ της επέμβασης κατάσταση χωρίς οπτικά επακόλουθα.
Δύο από τα ενθέματα που περιμένουν την έγκριση για την επίσημη χρησιμοποίηση τους από το FDA είναι το AcuFocus (Irvine, California) KAMRA ™ (εικ. 1 και 2 )και το Raindrop® intracorneal inlay (εικ.3).

Εικόνα 1Εικόνα 2Εικόνα 3

FacebookTwitterGoogle+Share

Comments are closed